Pivo s láskou vařené
Hasičský pivovar v Bítově patří manželům Tesařovým. Byl vybudován v prostorách bývalé hasičské zbrojnice v Bítově.Z tohoto důvodu nese pivovar jméno Hasičský pivovar Bítov.
Návštěvník má možnost ochutnat kvalitní mok, uvařený a hýčkaný sládkem-majitelem. Pivovar je v provozu od podzimu roku 2015.Vaříme hlavně světlý ležák-nejtypičtější poctivé české pivo,ležáckého typu dle tradičních receptur.
Minipivovar s ročním výstavem1000 až 1200 hektolitrů ročně.
Filozofie našeho pivovaru je jednoduchá:
Vyrábět poctivě piva ležáckého typu klasickou českou technologií. Používáme třínádobovou varnu 10 hl /mladinová pánev ohřívaná pomocí horkého oleje, scezovací káď a samostatná vířivá káď). Na hlavní kvašení jsou používány tři CK (cylindrokónické) tanky o nominální velikosti 20 hl. K nim se na dokvášení používají 3 ležácké tanky stejného objemu a 2 ležácké tanky o objemu 10 hl, a jeden o objemu 40 hl. Celé hlavní kvašení i dokvášení je vedeno v nerezové uzavřené technologii. Každá nádoba má vlastní čidlo teploty a individuální duplexní chlazení tak, aby každé pivo mělo přesně ty podmínky, jaké potřebuje. CK tanky nepoužíváme přetlakově, ale máme je osazeny horním vybíracím otvorem, abychom mohli na konci hlavního kvašení sbírat tzv. deku a tím opět dostát vysoké kvality vyráběného piva.
Naše ležáky se vyrábí minimálně 32 dní. Jeden den se pivo vaří, sedm dní je na spilce, kde probíhá hlavní kvašení pomocí kvasinek spodního kvašení, a minimálně 25 dní nám pivo dozrává v ležáckých tancích, jako správný ležák.
Již třetím rokem v restaurační pivnici čepujeme piva ležáckého typu ze dvou výčepních tanků o objemu 5 hl, které jsou vybaveny plastovými vaky zamezující oxidaci piva. Tyto výčepní tanky jsou umístěny v chlazeném prostoru o teplotě 5 stupňu celsia. Pivo se tak nejkratší cestou dostává na moderní pípu, na které pro ležáky výhradně používáme výčepní kohouty NOSTALGIE. Pivo čepujeme do předchlazených sklenic.
Ležáky vaříme výhradně z českých surovin
- Voda
je hlavní složkou,která je v pivu obsažena. My používáme pitnou pramenitou vodu z obecního vodovodního řádu.Obecní řád čerpá vodu ze studní, které se nacházejí zde v Bítově, oblasti s nejčistčí přírodou na jižní Moravě. Je to pramenitá voda, která dává našemu pivu jedinečný charakter. Voda čerpaná z vodovodního řádu je pitná voda, kde jsou dodržovány jedny z nejpřísnějších norem v ČR. - Slad
Slad plzeňského typu si bereme z hodonických sladoven SOUFFLET, nebo dovážíme ze Záhlinic, kde je humnová sladovna, která produkuje slad tradičním způsobem. - Chmel
Pro výrobu ležáku používáme výhradně žatecké chmely ve formě granulí . Žatecká oblast se vždy vyznačovala a vyznačuje vynikající kvalitou chmele. - Kvasnice
Pracujeme zejména s pivovarskými kvasnicemi tzv. spodního kvašení, které jsou typické pro výrobu piv plzeňského typu. Tyto kvasnice vyznačují tím, že kvasí při nízkých teplotách cca maximálně 12,5°C a po prokvašení si sedají na dno kvasných nádob.
Pivovar je unikátní tím, že celá část pivovarské technologie je vystavena očím návštěvníků, kteří sedí v pivnici, umístěné přímo v pivovaru. Návštěvník má možnost vidět varnu,vířivku,spilku,ležácké tanky,stanici CIP,sloužící k sanitaci nádob.Zákazník může sledovat vaření piva z pohodlí pivnice a pozorovat práci sládka.